У новоподигнутом објекту на Штранду прорадила библиотека намењена купачима. Бесплатно изнајмљивање белетристике, сликовница, као и штампе.

Поклоници књиге који време проводе на градској плажи Штранд од пре два дана имају прилику да, лешкарећи на сунцу, читају књиге изнајмљене у оближњем, новоподигнутом библиотечком објекту.

Библиотека за купаче на највећој и омиљеној плажи Новосађана, израсла је из пројекта “Дунавска библиотека” у сарадњи Градске библиотеке и ЈКП “Градско зеленило”. Посетиоци Штранда бесплатно ће током августа, уз чланску карту Градске библиотеке, имати прилику да изнајме књиге, новине, часописе, и да уживају у културним програмима и едукативним радионицама.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић истиче задовољство чињен.цом да под окриљем Града настају овако вредни и корисни пројекти.

– Све то је у складу са концептом Европске престонице културе, али и са вредностима за које се и сами залажемо: ширење културе, промоција читалаштва, али и хармоничних људских односа за које је предуслов добро међусобно познавање – нагласио је Рожић.

Посредством агенције “Херор медија поинт” корисницама ће бити доступна штампа и на језицима националних мањина. Такође, шесту годину заредом биће организована манифестација “Под крошњама на Штранду”, која обухвата активности у сврху промоције језика и културе националних мањина.

Традиција

Купалиште Штранд у близини Моста слободе званично је отворено 1911. Дневно, током лета, на овој плажи борави и по 20.000 купача. Међу њима је и Мара Стрилић, која већ готово три деценије има закупљену кабину.

– Дођем, поквасим се и легнем на пешкир, а онда се латим књиге. Отварање “Дунавске библиотеке” помоћи ће ми да дођем до нових наслова јер сам личну библиотеку већ прочитала – каже ова Новосађанка.

www.novosti.rs, 6. август 2018. године.