Дугогодишња традиција панчевачке библиотеке датира из 19. вијека. Панчевачко грађанство је стварало “читалишта”, мјеста где су се размењивале књиге, налазила периодика, а уједно су била и мјеста где су се они окупљали.

Ове године на 63. сајму књига у Београду Панчевачко читалисте је пети пут за редом имало свој штанд.

„Градска библиотека Панчево већ шесту годину координира штанд градских издавача на Међународном сајму књига у Београду. Излажемо сва она нова и актуелна издања свих градских издавача, то су не само не градске установе културе, него и сви други градски некомерцијални издавачи који немају свој посебни штанд и на тај начин промовишемо не само књижевност и писану ријеч, већ на врло специфичан начин промовишемо град Панчево“, рекао је за ИН4С директор Градске библиотеке Дејан Боснић и додао:

„Ове године по први пут наш штанд је дизајниран у складу са неком врсто концепта, оснишљен је и визуелни идентитет тако да понудимо један шири пресјек на све оно што Панчево нуди“.


Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево

На штанду се могао видјети и читав низ једног панчевачког сликара Емила Сфере у оквиру изложбе. Слике приказују банатски културни модел. Културни центар Панчева, музеј Панчево, Дом омладине Панчева, Историјски архив Панчева, Завод за заштиту споменика културе из Панчева.

www.in4s.net, 31. октобар 2018. године.