НАЗАД НА САЈТ ИМПРЕСУМ НОВИ БРОЈ СТАРИ БРОЈЕВИ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ
 

Почетна


Назад на садржај

Библиотеке у (виртуелном) окружењу

Интервју са Бором Живковићем: Science on-line


Бора Живковић је експерт за дискусију у отвореном приступу Public Library of Science – PLoS, издавачке организације која публикује седам научних часописа, “on-line only”, омогућивши велики извор научних информација у слободном приступу. Живи и ради у Северној Каролини, САД.

Уредник је Антологије најбољих радова објављених на научним блоговима, предавач о “отвореној науци” и новим технологијама, и професор биологије на Wesleuan Универзитету. Организатор је традиционалних конференција о науци и Интернету. Занимљиво је макар поменути да је његов претпостављени, Нобеловац – оснивач PLoS -а, а сада један од научних саветника Барак Обаме, Др. Харолд Вармус!

У јулу месецу имали смо прилике да чујемо два изванредна предавања Боре Живковића о публиковању на Интернету. Прво, 6. јула у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” – колегама библиотекарима, друго, неколико дана касније, у библиотеци Института за онкологију и радиологију Србије. Какве бројне могућности отвара објављивање научних радова на Интернету, само смо слутили, а након предавања и одлучили да замолимо господина Живковићада да подели своје мисли о Отвореној науци са свима који нису имали прилику да га чују.

 

Разговарала Ана Ивковић


Преузми пун текст (265 КБ)