Pančevačko čitalište - Forum  

Idi nazad   Pančevačko čitalište - Forum > SVE O BIBLIOTEKAMA
Registruj me FAQ Lista clanova Kalendar Trazi Danasnje poruke Oznaci sve forume kao procitane

Odgovori

Alatke za temu Pretrazi ovu temu PrikaĹľi metod
Staro 03-16-2009, 11:04 AM
bogdan bogdan nije na vezi
Junior Member

Clan od: Jan 2009
Pocetni Anketa Digitalne kolekcije i lokalna istorija

Poštovane koleginice/kolege,

Gradska biblioteka Čačak uradila je malu online anketu, uz pomoć besplatnog servisa na sajtu SurveyMonkey. Naslov ankete je "Digitalne kolekcije i lokalna istorija" i urađena je za potrebe prikupljanja podataka o iskorišćenosti digitalnih kolekcija za unapredjenje istraživačkog rada u oblasti lokalne istorije, odnosno razvijanja servisa i usluga korisnih za istoriografski rad. Anketa je otvorena do 26. aprila 2009.

Anketa Digitalne kolekcije i lokalna istorija

Iako je anketa primarno namenjena zaposlenima u ustanovama kulture Srbije i istoričarima, dobro došli su svi zainteresovani da podele svoja iskustva i mišljenja o ovoj temi. Krajnji cilj je da prikupljene informacije budu statistički obrađene i objavljene kroz stručni rad, bez ugrožavanja anonimnosti učesnika ankete na bilo koji način.

Digitalizaciju definišemo kao neophodne procese pretvaranja analognih informacija (na papiru, u materijalnom obliku) u digitalni oblik. Digitalizacija se najčešće povezuje sa očuvanjem, promocijom i korišćenjem digitalizovane građe u "virtuelnom" svetu digitalnih tehnologija. U slučaju istorijske građe podrazumeva se da digitalizacija treba da sačuva vredne izvore za budućnost, ali i da istovremeno omogući njihovu veću dostupnost i lakoću korišćenja. Digitalizacija može da pruži nove metode istoriografskog istraživanja i da udahne vetar u jedra istoričarskog zanata. Lokalna istorija se može staviti u kontekst opštije, nacionalne istorije, kao njen sastavni deo. Jedno tumačenje bi bilo da je nacionalna istorija skup mnogih lokalnih istorija, ali mi ovde ne želimo da se matematički izražavamo i veštački stvaramo sisteme znanja. Lokalnu istoriju posmatramo kroz prizmu istorijata određenog regiona, grada, sela ili lokaliteta, sa uvažavanjem širih istorijskih procesa koji utiču na život u mikro sredinama. Zato ovde lokalnu istoriju definišemo kao celinu istorijsko-biografskih podataka i kulturne baštine o određenom geografskom podneblju.

Anketa se sastoji od ukupno 9 pitanja na koje su ponuđeni odgovori i oduzeće (najviše) isto toliko minuta vašeg vremena da je uradite. Hvala.
Odgovori sa citatom
Staro 03-31-2009, 11:38 AM
vesna's Avatar
vesna vesna nije na vezi
Moderator

Clan od: Mar 2008
Pocetni

Eeee, ja popunila
Nego, osh da popnem anketu na blog BGB?
Sad ja naravno necu cekati da ti meni odgovoris, vec cu je lepo popeti.
Uzdravlje!
Staro 03-31-2009, 01:42 PM
bogdan bogdan nije na vezi
Junior Member

Clan od: Jan 2009
Pocetni

E, a gde si je popela. Ne mogu da nadjem! Nije da te pozurujem... ali hvala unapred! Svaka podrska je dobrodosla.
Odgovori sa citatom
Staro 04-11-2009, 08:05 PM
vesna's Avatar
vesna vesna nije na vezi
Moderator

Clan od: Mar 2008
Pocetni

infobgb.blogspot.com

to nam je 'vako za strucnu ekipu, a imamo i onaj za siroke mase blogchebgb.blogspot.com

ovim drugim uglavnom ne stizem mlogo da se bavim, a sam od sebe nece da se pise. ne znam sta mu je.

Alatke za temu Pretrazi ovu temu
Pretrazi ovu temu:

Napredno pretraĹľivanje
PrikaĹľi metod

Pravila za slanje postova

vB kod je Ukljucen
Smajli je Ukljucen
[IMG] kod je Ukljucen
HTML kod je Iskljucen
Skok u forum

Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 08:45 AM.

CITALISTE.com - FORUM